Chefredaktör: Jörgen Huitfeldt
Kvartal, Box 3376, 103 67 Stockholm
info@kvartal.se / Kontakta redaktionen
Med din gåva kan vi erbjuda en plattform för
nyfiken samhällsdebatt och kvalificerad analys.
Swisha en gåva på 1234996484 Läs mer om hur du kan bidra
Kvartal är en politiskt oberoende nättidskrift
som publicerar poddar och texter med samhälls-
journalistisk inriktning. Mer om Kvartal
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Säsongspremiären av "Den svenska modellen" handlar om kritiken mot SVT:s bevakning av Trump och om ett polskt brev som landade på Jonas Nordlings bord.
Kvartal och Demoskop inleder ett samarbete där vi med exklusiv data från Demoskop kan presentera ny fakta om den svenska opinionen varje månad.
Problemen som dominerade debatten före pandemin har knappast blivit mindre sedan förra nyåret. Istället för att fastna i pandemihanteringen bör regeringen fokusera mer på dem.
Denna del är en bonus på bonusen där studenterna ställer frågorna direkt till Jörgen och Jonas. Bland annat om de verkligen har valt rätt yrke.
Den svenska modellen bjuder så här till jul på ett bonusavsnitt där Jörgen och Jonas gästar JMK och poddar utifrån journaliststudenternas inskickade frågor.
Liveintervjuer har blivit en allt viktigare del av journalistiken. Men behärskar journalisterna hantverket? Banar nätbedragarnas framfart väg för en hårdare reglering av Big Tech?
Alla kan göra fel. Men förmågan att ta ansvar för dessa saknas ofta bland svenska makthavare. Något som i förlängningen hotar deras legitimitet.
Har Kvartal rätt att definiera sig själv eller måste redaktionen finna sig i att andra gör det? Kommer nätplattformen Substack att revolutionera mediemarknaden?
Snart fem år har gått sedan Kvartal startades som en reaktion på ett trasigt offentligt samtal. I detta "kvartalistiska manifest" avges sju löften till publiken.
I detta avsnitt om e-plikten som många medier har missat. Och apropå valet i USA – hur ska journalister hantera så kallad falsk balans?
Efterspelet till det amerikanska presidentvalet ger en bitter eftersmak som bör få journalister att fråga sig i vilka situationer målet om opartiskhet inte längre ska gälla, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt
Jörgen tar diskussionen om Muhammed och yttrandefriheten vidare med Jonas som i sin tur efterlyser en mer jordnära journalistik kring striden om arbetsrätten.
Mordet på den franske läraren Samuel Paty är ännu ett kapitel i tragedin om västvärlden och karikatyrerna. Är kompromisslös konfrontation den självklara vägen framåt?
Bör företag som missköter sig alltid pekas ut med namn i medierna? Och hur kan företag klaga på felaktiga publiceringar? Så om varför det är så svårt att hitta en värdig mottagare av Stora journalistpriset.
SR-uppropet mot rasism understryker den tunna linjen mellan universella värderingar som alla bör omfatta och politisk propaganda förklädd till journalistik, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
Kvartal ska vara en ledande plattform för seriösa, konstruktiva och icke polariserande samtal och diskussioner om samhälle, politik, ekonomi och kultur, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
Uppropet på SR är exempel på hur svenska journalister tar allt större intryck av USA, tycker Jörgen Huitfeldt. Jonas Nordling fascineras av professorn som ville lagstifta fram god journalistik.
Danmark har snabbt gått från den svenska debattens spottkopp till ett föregångsland. De tvära kasten är såväl oroande som genanta, skriver Jörgen Huitfeldt.
Varför anammar journalister ofta ett röstmanér typiskt för den genre de verkar inom? Och finns det en gräns för hur transparent man bör vara som journalist?
Förebuden om våldsvågen som nu blivit det nya normala har varit många genom åren. Varför framstår reaktionerna alltid som så lama och senfärdiga, frågar sig Jörgen Huitfeldt.
Vad styr om medierna publicerar namn på dömda brottslingar? Och vilken världsbild har de som av princip helt undviker nyheter?
Jonas Nordling berättar om publikens reaktioner på satir utan tydlig innehållsdeklaration. Jörgen Huitfeldt frågar sig hur mycket SVT kan utmana skattebetalarnas goda vilja.
Den som kräver frihet måste också visa ansvar. SVT riskerar att få betala dyrt för sin gränslöshet i vad som ryms inom begreppet public service.
I detta sista avsnitt för säsongen avslöjar Jonas Nordling och Jörgen Huitfeldt vad de betraktar som karriärens största fiaskon och bästa stunder.
Det är något som inte fungerar med ansvarsutkrävandet i Sverige. I grunden löper problemet genom hela samhället: En rädsla för att agera med auktoritet.
Skulle misstron mot medierna minska om makthavarna bakom kulisserna, redaktörerna, blev mer synliga? Och hur påverkar journalisternas medelklassbakgrund innehållet i medierna?
Om risken för godtycke när kändisar som nu senast Paolo Roberto surras vid den mediala skampålen. Och kan hårdare beskattning av nätjättarna rädda pressade medier?
Alltfler i Sveriges elit lever på ord. Kanske är det därför tron på ordens makt tycks så stor. Men utan handling står sig orden slätt.
Blir vi dummare av journalistikens växande fokus på "just nu"? Kan intervjupersoner ta tillbaka redan gjorda uttalanden med hänvisning till "off the record"?
Coronakrisens ledare har tveklöst blivit Anders Tegnell. Att utvärdera hans insats är svårt. Men att bedöma det vi nu vet kan vara en god början.
Jonas Nordling ser klara tecken på att publiken börjar få nog av eländesrapporteringen i coronapandemins spår. Jörgen Huitfeldt ser tecken på nationalism i coronarapporteringen.
Kvartals chefredaktör kommer ut som en av de ängsliga som tar långa omvägar runt sina medmänniskor för att undkomma coronasmittan. Riskerar beteendet att bli permanent?
Har journalisterna satt sitt granskande uppdrag på undantag i coronakrisen? Hur ska medierna hantera medverkande som vill få hjälp att med att hyfsa sökresultaten i Google.
Coronakrisen utmanar oss genom sin oförutsägbarhet. Ett sätt att försöka få sinnesro är att föreställa sig såväl ett drömscenario som dess mardrömslika spegelbild.
Är det rimligt att journalistiken om pandemin ska vara gratis? Och finns risk att pandemin tränger undan nyheter som påverkar oss långt mer än corona?
Sverige har tveklöst agerat mer avvaktande i coronakrisen än andra EU-länder. Huruvida det är klokt eller oklokt är dock för tidigt att säga, skriver Jörgen Huitfeldt.
Om journalistisk alarmism kring coronaviruset? Jörgen frågar sig vad medierna har lärt av tidigare pandemilarm? Hall media säljs. Jonas spår att det bara blir en medieägare kvar till sist?
Folkhälsomyndighetens informationsstrategi vars övergripande mål tycks vara att undvika panik är riskfylld. Eftersom den kan leda till just panik, skriver Jörgen Huitfeldt.
Den polariserade debatten har två ytterkanter: Avgrundspessimister och tokoptimister. De gör lika stor skada och är därmed lika goda kålsupare, menar Jörgen Huitfeldt.
Boris Johnson sägs vilja vingklippa BBC. Hur säkra sitter SVT/SR i så fall? Varför svarar mediechefer inte alltid på frågor om sina publiceringar?
Kvällsritualen med en kopp kaffe framför Aktuellt känns plötsligt inte mysig längre. Allt går bara utför. Eller bygger känslan på minnesförlust, frågar sig Jörgen Huitfeldt.
Ungdomsrånen väcker känslor hos medelklassens majoritet som i grunden kan förändra samhället. Låt oss öppna upp samtalet om orsakerna innan det är för sent.
Är solidariska journalistprotester ett hot mot journalistikens legitimitet? Och är medierna intresserade av att stämma av sin tidigare rapportering mot hur verkligheten blev?
Talet om att ta ansvar för sin svans på sociala medier är en återvändsgränd. Varje individ måste ansvara för sina egna inlägg, skriver Jörgen Huitfeldt
Alltnog, det där hör till det förgångna nu. Men det fanns ett spår i reaktionerna som väcker en större fråga: Har den grupp av invandringskritiker, genuspolitikskeptiker och värdegrundsnihilister numera fel när de tjatar vidare om “åsiktskorridoren” och “PK-etablissemanget”? En växande del i den grupp som ofta utpekas som en del av nämnda etablissemang hävdar just […]
Om hur journalistiken ska göra när omskakande nyheter inte längre är oväntade och om att det traditionella sättet att vinjettera journalistik kan behöva förnyas.
Utnämningen av komikern och författaren Jens Ganman till Årets svensk är snarare en hyllning till de obekväma än en politisk markering, skriver Jörgen Huitfeldt
Kvartals Jörgen Huitfeldt rapporterar från Folk och Försvar.
Om vem som har ansvaret för Facebook-kommentarer. Och om vad en journalist kan lägga fram som sanningar om klimatet utan att tappa sin opartiskhet?
Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt resonerar kring klimatfrågan.
Årspanelen live – Kvartal sammanfattar 2019 i ett panelsamtal med Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping och Ola Wong. Samtalsledare är Maria Källsson.
Jörgen om när Facebook blir en bromskloss som hindrar journalistik från att nå sina följare. Jonas varnar för att beskriva politik med ord som kaos och oreda.
Jörgen Huitfeldt om redaktionens vedermödor med att få Facebook att göra Kvartals innehåll synligt i människors flöden. Är Facebook rent av ett hot mot yttrandefriheten?
Jörgen ställer frågan vad SD vill med public service och vilka effekterna kan bli. Jonas undrar om konstruktiv journalistik kan öka polariseringen istället för tvärtom.
Sändagskrönika av Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
Fungerar det offentliga samtalet i Sverige? Gängvåldsdebatten får Jörgen att tvivla. Jonas ser konsekvenser av journalistik utanför det pressetiska systemet.
När kan det vara relevant att publicera etniciteten på misstänkta gärningsmän? Och är ett vetenskapligt råd för granskning av journalistik en bra idé?
Söndagskrönika av Kvartals Jörgen Huitfeldt.
Viktor Barth-Kron har just meddelat att han blir Expressens nye politiska kommentator. En tung förlust på kort sikt men samtidigt ett tecken på Kvartals växande styrka.
I detta andra avsnitt av "Den svenska modellen" frågar Jonas Nordling ut Jörgen Huitfeldt om Kvartals finansiering. Dessutom om den arge mannen i kommentarsfälten.
Söndagskrönika av Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
Söndagskrönika av Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
I podden "Den svenska modellen" träffas chefredaktörerna för Kvartal och Dagens Arena varannan vecka för att diskutera journalistikens roll i ett samhälle som snabbt förändras.
Häromdagen satt jag framför skärmen och försökte (för vilken gång i ordningen kommer jag inte ihåg) artigt besvara påhopp med omdömen av typen ”hemliga finansiärer”, ”näringslivets hemliga tankesmedja” eller ”främlingsfientlig hemvist”. Jag kan erkänna att ett eller annat mindre vackert ord kom över mina läppar där jag satt framför datorn – även om dessa självfallet […]
När makthavare tvingas avgå har det påfallande ofta med deras privatmoral att göra. Mer sällan med uppvisad inkompetens eller omdömeslöshet som är kopplad till själva uppdraget. Men är det självklart att makthavare ska vara moraliska föredömen, frågar sig Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.
Ett år går fort! Särskilt när det är så mycket man vill göra med det. Strax innan 2017 gick över i 2018 kom nya Kvartal i gång med Paulina Neuding som chefredaktör, Jörgen Huitfeldt som redaktör för poddarna och Astrid Bryce som redaktionssekreterare. Under detta dryga år har vi gett allt för att ni – […]
Före hösten 2015 kunde det vara riskfyllt för en journalist att uppfattas som alltför intresserad av migrationens baksidor. Jag har själv avstått från potentiellt kontroversiella reportage för att undvika problem. Det skriver Jörgen Huitfeldt, redaktör på Kvartal, som tidigare var programledare i Sveriges Radio.
2015 bestämde regeringen att medicinska åldersbedömningar av personer som sökte asyl som minderåriga återigen skulle genomföras i stor skala i Sverige. Resultatet blev ytterligare ett haveri. Tusentals unga människor har fått sin ålder bedömd med metoder som på goda grunder kan ifrågasättas, skriver Jörgen Huitfeldt.
Bland myndigheter i Sverige har det länge varit känt att systemet för ensamkommande barn missbrukats av vuxna migranter. Jörgen Huitfeldt granskade frågan för SR i reportagen De desillusionerade humanisterna och De ensamkommande vuxna, och fann att detta är ett område där gängse journalistiska regler sätts på undantag.
"Jag tar avstånd från att mitt namn används på det sättet.” Så kommenterade Judith Butler i en intervju i Kvartal att hennes arbete förekommit i ettt gräl om kvoterad kurslitteratur vid Lunds universitet. Kvartals Jörgen Huitfeldt intervjuar Pernilla West och Carl Granklint Rask – studentrepresentanter och företrädare för Fi.