Kvartal med ny ledning och ny laguppställning

Jörgen Huitfeldt, foto: Ernst Henry

I veckan som gick tackade jag ja till förfrågan från styrelsen i Insamlingsstiftelsen Kvartal, att leda Kvartal in i framtiden som tidskriftens chefredaktör och ansvariga utgivare.

Jag är hedrad, ödmjuk och inte så lite stolt över detta uppdrag. Min ambition är att förvalta Kvartals grundidé som främjare av en saklig samhällsdebatt och ett vuxet samtal. Samt även att utveckla Kvartal från en liten uppstickare till en ledande plattform för seriös samhällsjournalistik.

Jag är därför otroligt glad över att kunna berätta om de nyrekryteringar vi har gjort i samband med relanseringen av Kvartal.

Vår nya politiska kommentator Viktor Barth-Kron är välkänd för sina träffsäkra analyser av inrikespolitiken. Där många andra beskriver kulissen är han en mästare på att sätta ord på det som sker bakom. Hans webbaserade TV-show ”Viktors val” har nått stor publik via sociala medier och blivit ett måste att följa för alla som vill förstå vad som händer och varför.

Viktor Barth-Kron

Viktor är 33 år och har skrivit om politik för Dagens Nyheter sedan 2011. Han har också gett ut två böcker: Den politiska satirromanen ”Gröna gården” (Volante, 2015) och textsamlingen ”Viktors val” (Mondial, 2018).

– Det ska bli väldigt roligt det här. Kvartal är en plattform med höga ambitioner och spännande tankar om hur man ska infria dem. Jag ser fram emot att bli en del i det bygget, och att få chansen att utforma en politisk bevakning som förhoppningsvis fyller en lucka för publiken, säger Viktor Barth-Kron.

Viktor Barth-Kron ansluter till Kvartal i slutet av mars.

Ny redaktör med ett särskilt uppdrag att utveckla Kvartals kulturbevakning blir Ola Wong, välkänd journalist och författare.

Ola Wong, foto:Magnus Laupa

Ola är 42 år gammal och har bevakat Kina för svenska medier sedan 2002. Därutöver har han initierat flera kulturdebatter, bland annat den om vilken roll landets museer ska ha i ett demokratiskt samhälle. Han har vunnit priser och utmärkelser såsom Guldspaden och Årets miljöjournalist. Ola Wong är mest känd från SvD men har även varit återkommande medarbetare för olika fackförbundsmedier som Arbetet Global, lokaltidningar som Sydsvenskan, UNT och BT samt medverkat i internationella publikationer såsom Politiken, Aftenposten, Yle, The Far Eastern Economic Review, Monocle.

– Kvartal framstår alltmer som den mest spännande rösten i svensk journalistik idag. Det ska bli kul att vara med och bygga framtidens mediahus, säger Ola Wong.

Ola Wong, som ansluter till Kvartal i maj, ska vidareutveckla vår textproduktion samt skapa en kulturbevakning i linje med tidskriftens anda om ett vuxet samtal och en journalistik med saklighet, nyfikenhet och konstruktivitet som grund.

Författaren Therese Bohman är en ”nygammal” rekrytering som vi gläder oss mycket åt. Hon har arbetat för Kvartal tidigare men kommer nu in på en mer regelbunden basis med titeln fristående redaktör. Therese Bohman har bland annat skrivit tre romaner som såväl uppmärksammats som hyllats och översatts till flera språk. 

Med denna nya laguppställning, kompletterad sedan tidigare med Staffan Dopping och Astrid Bryce, är förutsättningarna särdeles gynnsamma för att Kvartal ska bli en medieaktör som allt färre anser sig ha råd att inte följa.

Välkomna till ett större, bättre och mer omfångsrikt Kvartal

 

Jörgen Huitfeldt, chefredaktör och ansvarig utgivare Kvartal