8 september

Valanalys

Invandrare, folkhem och hygge

Dansk Folkeparti har gått från att ha varit betraktat som något icke rumsrent, till att sätta dagordningen för den danska politiska debatten. Etablerade partier – Socialdemokraterna, liberala Venstre och Konservative Folkeparti – dansar nu efter Dansk Folkepartis pipa. Lars Dencik om vilka lärdomar den danska processen bär med sig för Sverige efter valet. Läs mer här.

Valguide

Detta har hänt med inkomstfördelningen

Vad har hänt med klyftorna i Sverige, och vilken roll har politiken spelat i utvecklingen? Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, guidar Kvartals läsare.

Sagt om valet

Expertpanelen om skolan

I den sista expertpanelen inför valet tar sig Kvartal an skolan. Med hjälp av fyra av landets främsta experter på området reder Staffan Dopping ut såväl skolans nuvarande status som de faktorer som lett oss till dagens situation.

Dagens siffra

7 015 000 000 000

Det totala värdet i kronor på alla aktier noterade på svenska marknadsplatser. Det är en ökning med sju miljarder sedan årsskiftet.

Dagens citat

Miljöpartiet de gröna

Ivar Arpi på Svenska Dagbladets ledarsida ställer frågan med anledning av återkommande kopplingarna mellan regeringspartiet och extremister.

Valpodd

Expertpanelen 4 – hur står det till med den svenska skolan?

I Kvartals valsatsning erbjuds här den fjärde expertpanelen, som fördjupar sig i svensk skola. Är skolan i konstant kris? Hur fick lärarna sin förändrade roll och vad har nedgången kostat Sverige?

Lyssna på Expertpanelen här eller där poddar finns.