6 september

Valanalys

S: En ny syn på inkomstskillnader

Inkomstskillnader är inte bara ofrånkomliga i en öppen marknadsekonomi – de kan dessutom vara nödvändiga. Det slår nu finansminister Magdalena Andersson fast i direktiven till regeringens nya Jämlikhetskommission. Det är en skarp uppgörelse med Socialdemokraternas tidigare ståndpunkter. Mest uppseendeväckande är att regeringen rakt ut skriver att skatter och bidrag har negativa konsekvenser för viljan att arbeta, och därmed för samhällsekonomin, skriver Kjell-Olof Feldt.

Dagens siffra

102 000

Antal gånger inlägg från den högerpopulistiska Facebooksidan ”Politisk inkorrekt” delades under augusti i år.

Dagens citat

Borgerlig splittring

”Det är beklagligt att framförallt Moderaterna köper den socialdemokratiska problemformuleringen och de socialistiska lösningarna. Alliansen riskerar att bli bättre socialdemokrater än Socialdemokraterna själva. …” Annie Lööf (som då hette Johansson) varnar 2005 för att Moderaterna inte har den rätta ideologiska udden för att utmana socialdemokratin. Läs mer här.

Valpodd

Valspurten #9 med Alice Teodorescu och Daniel Suhonen

I podden Valspurten hör du varje dag två av Sveriges ledande opinionsbildare kommentera den senaste utvecklingen i valrörelsen. I detta avsnitt: Alice Teodorescu och Daniel Suhonen om att aborträtten har fått en plats i valrörelsen och dessutom tippar de båda det exakta valresultatet på måndag. Programledare: Staffan Dopping. Lyssna på podden här.

Sagt om valet

”Patetiskt upprop”

Nu är det inte långt kvar. Men fortfarande är frågetecknen många. Varför ökar Vänsterpartiet? Varför pratar alla plötsligt om abort? Och hur kommer det egentligen att gå på söndag? Alice Teodorescu och Daniel Suhonen på besök hos Staffan Dopping. Lyssna på podden eller läs mer här.