5 september

Dagens citat

Mer än troll

”Det är jätteviktigt för oss att visa upp oss… att vi är människor av kött och blod som faktiskt vill genomföra den politik som Jimmie Åkesson pratar om och att det inte bara är ryska troll i S:t Petersburg.” Läs mer här.

Dagens siffra

43

Procentandel av ungdomarna som 2014 tog examen från något av gymnasiets yrkesprogram som tre år senare också arbetade inom det område som de utbildats för. Läs mer här.

Sagt om valet

”Samarbete med Sverigedemokraterna pågår redan”

Widar Andersson och Karin Olsson är tillbaka i Jörgen Huitfeldts poddstudio den sista onsdagen före det många tror kommer bli ett historiskt val. Dessutom har föredettingarna avlöst varandra i hetluften och miljarderlöften fortsatt att vina. Läs mer här eller lyssna på podden.

Valpodd

Valspurten #8 med Karin Olsson och Widar Andersson

Karin Olsson och Widar Andersson om den eviga regeringsfrågan. Har de senaste beskeden från Ulf Kristersson och Stefan Löfven förändrat något? Och så handlar det om Moderaternas kräftgång i opinionsmätningarna. Programledare: Jörgen Huitfeldt. Lyssna här.

Valanalys

Lärarnas status kan höjas om vi lär av forskningen

Det räcker inte med högre löner för att höja läraryrkets status. Den kunskapsrelativism som präglar den svenska skolan är förödande för lärarens auktoritet och legitimitet att sätta betyg. Samtidigt har läraryrket omdefinierats från att vara ett intellektuellt och kulturellt yrke, till att bli ett socialt arbete, skriver Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi. Läs mer här.