3 september

Valanalys

Det går inte bra för Sverige

Till skillnad från vad som är fallet i andra länder som haft medioker tillväxt, finns det i Sverige ingen krismedvetenhet. Tvärtom är många politiker och medier övertygade om att svensk ekonomi sticker ut på ett positivt sätt i internationell jämförelse. Positiva indikatorer lyfts fram medan orostecknen negligeras, skriver Tino Sanandaji.

Sagt om valet

Valspurten: ”Det gick bra för Åkesson”

Kvartal inleder valrörelsen sista, skälvande vecka med ett nytt avsnitt av podden Valspurten. I dag sitter Staffan Dopping vid mikrofonerna tillsammans med två av Kvartals valspanare, Karin Olsson, kulturchef på Expressen och Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet. Ett tema som avhandlas är hur det gick för SD:s Åkesson i SVT.

Valanalys

Utfrågningar utan de givna följdfrågorna

Hittills har valrörelsen varit den mest avslagna på mycket länge. En förklaring är oklarheten i regeringsfrågan, en annan partiledningarnas tassande för att inte stöta sig med någon. Följden kan bli att valdeltagandet sjunker rejält, skriver Anders Jonsson, tidigare bland annat inrikespolitisk kommentator på SR Ekot. Läs mer här.

Dagens siffra

2,8

Procentandelen av bostadsinbrotten i Sverige som personuppklarades 2017. Det är en minskning en dryg tredjedel sedan 2004. Läs mer här.

Dagens citat

Utanförskap

Valmyndighetens väljarstatistik på distriktsnivå visar tydligt att distrikt där många har rösträtt endast i kommunvalet påfallande ofta också är områden som har annat gemensamt – som att de listas av polisen som oroliga.

Valpodd

Valspurten #6: Olsson & Andersson

I podden Valspurten hör du varje dag två av Sveriges ledande opinionsbildare kommentera den senaste utvecklingen i valrörelsen. I detta avsnitt: Karin Olsson och Widar Andersson om SVT:s utfrågning av Jimmie Åkesson. Programledare: Staffan Dopping