28 augusti

Dagens siffra

3,9 biljoner

… eller närmare bestämt 3 906 932 000 000 kronor är hushållens sammanlagda skuld hos monetära finansinstitut i juli i år. Den största delen av skulden – 82 procent – avser bostadslån. Tillväxttakten på årsbasis är just nu 6,2 procent. Summan innebär att vår sammanlagda skuld har ökat med ungefär en tredjedel – eller en biljon kronor – sedan valet 2014. Läs mer här.

Sagt om valet

Valspurtspodden tisdag 28 augusti

Idag gör två nya paneldeltagare debut, Karin Olsson som är kulturchef på Expressen och Widar Andersson, politisk chefredaktör på Folkbladet. I dagens avsnitt går Jörgen Huitfeldt på djupet med en valrörelse som hittills känts lite avslagen, men som tände till lite igår kväll när Aftonbladet testade ett nytt format i sin partiledardebatt. Läs mer här.

Valguide

Håll koll på siffrorna i samhällsdebatten

Kan ekonomin både krypa och gå som tåget? Kan skattesänkningar följas av både högre och lägre skatteintäkter? Det beror på hur man räknar. Robert Östling, docent i nationalekonomi, guidar Kvartals läsare till siffror att ha koll på inför valet. Läs mer här.

Dagens citat

Dagens citat: Allvarligt läge

“Detta är det mest allvarliga läge Sverige har stått inför sedan 1990-talet. Vi har en för stor byggsektor, en överhettad bostadsmarknad, en hög skuldsättning och en stor banksektor, kriterier som brukar föregå en lågkonjunktur,” varnar Anders Borg. Läs mer här.

Valpodd

Valspurten #2 med Karin Olsson och Widar Andersson

I podden Valspurten hör du varje dag två av Sveriges ledande opinionsbildare kommentera den senaste utvecklingen i valrörelsen. I detta avsnitt: Karin Olsson och Widar Andersson om S miljardlöfte till vården och om SD:s utspel om att sätta mottagningen av kvotflyktingar på paus. Lyssna på podden här.