22 augusti

Dagens siffra

Dagens siffra: 14 procent

Andel av svenskarna som enligt egen uppgift någon gång under den senaste veckan bett till Gud. Undersökningen görs av SOM-institutet i Göteborg sedan 1988. Läs mer här.

Valguide

I samarbete med Breakit: SD starkast på Facebook

SD är större än alla andra partier tillsammans på Facebook. Det visar en unik kartläggning av riksdagspartiernas genomslag som gjorts av Kvartals samarbetspartner Breakit. Läs mer här.

Valanalys

Sakfrågorna som skyms av regeringsfrågan

Inför valet den 9 september vet vi två saker. SD kommer att vinna och det kommer att bli svårt att bilda regering. Detta förmörkar för de flesta valrörelsen, trots att läget inte är så allvarligt som det ser ut, skriver Anders Jonsson, tidigare bland annat inrikespolitisk kommentator på Ekot. Läs mer här.

Sagt om valet

Varsomhelst är Annie Lööfs hemmaplan

Globala, urbana och liberala. I den tredje delen av Kvartals poddserie om de svenska väljarna är det dags att ta sig an de ”optimistiska varsomhelstarna”. Just nu röstar de ofta rödgrönt, men de är inte särskilt partilojala och ger gärna sin röst till den partiledare de för tillfället gillar bäst. Läs mer här eller lyssna på podden.

Dagens citat

Prata till punkt

”Nu pratar jag. Då vill jag gärna inte bli avbruten.” Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot i en debatt i SVT:s Aktuellt, där han försvarar förbundets uppmaning att störa SD:s kommande torgmöte. Läs mer här.

Valpodd

Väljarpodden #3: Nöjda varsomhelstare

Kvartal har låtit genomföra en exklusiv undersökning som delar upp väljarkåren i någonstansare och varsomhelstare. I Väljarpoddens tredje avsnitt handlar det om den näst största väljargruppen: den optimistiske varsomhelstaren. Lyssna här.