21 augusti

Dagens siffra

Dagens siffra: 30 950

Antalet nya bostäder som preliminärt började byggas under första halvåret 2018. Det är ungefär 10 procent mindre än under samma period 2017. Det är första gången på sex år som bostadsbyggandet faller första halvåret. Läs mer om dagens siffra här. 

Valanalys

Höjd pensionsålder en nödvändighet

När alltfler svenskar slår i taket i socialförsäkringarna rör vi oss mot en ny modell för den enskildes trygghet. Den praktiska politikens mekanismer gör att vi inte diskuterar denna fråga i den utsträckning vi borde inför valet, skriver Marika Lindgren Åsbrink, författare och utredare för LO, i en analys. Läs mer här.

Valguide

Retorik: 15 tankefel och hur du genomskådar dem

Ad hominemreductio ad absurdum och non sequitur. I en valrörelse kan man räkna med retoriska knep i syfte att dribbla bort politiska motståndare och förvilla väljare. Läs om de vanligaste logiska falsarierna här.

Dagens citat

Rättslärt

“Förbudet mot kroppsberöring, däribland att skaka hand, mellan kvinnor och män som inte är nära släkt, har sin bakgrund i en vers i Koranen som handlar om en grupp kvinnor som skulle avlägga trohetsförklaring till profeten Muhammad.” Läs mer här.