17 augusti

Valanalys

Partistödet isolerar den politiska klassen

De politiska partierna har blivit elitistiska och därmed gjorts sårbara för revolten från antietablissemangsrörelsen. Partierna består i dag i hög utsträckning av slutna sociala nätverk som står med ryggarna utåt, skriver Olle Wästberg. Läs mer här.

Dagens siffra

Dagens siffra: 15

Så många anställda ur hemtjänsten träffar en äldre person under en genomsnittlig 14-dagarsperiod. Partierna ställer ofta ut löften om förbättringar, men i stort har alltså utvecklingen gått bakåt. Läs mer här.

Dagens citat

”Stockholmsfixering”

”Men vet du vad Jonas Sjöstedt, till skillnad från dig är jag orolig över hela den svenska sjukvården. Inte bara ett sjukhus i ett landsting och det råkar var Stockholm. Vi måste bryta den här Stockholmsfixeringen som gör att vi inte ser ojämlikheten i hela landet.” Läs dagens citat här.

Valpodd

Väljarpodden avsnitt 1: Dystra någonstansare

I detta första avsnitt av Väljarpodden berättar Markus Uvell och Karin Nelsson om den pessimistiske någonstansaren – väljartypen som gäckat analytikerna och som anses förklara en stor del av SD:s framväxt. Lyssna på Väljarpodden här.

Sagt om valet

De fyra väljartyperna som avgör valet

Någonstansare eller varsomhelstare? Optimist eller pessimist? Kvartal har låtit genomföra en exklusiv undersökning av svenskarnas attityder, och resultatet ger en ny bild av den svenska väljarkåren. Läs mer här.