Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Vill vi vara kosmopoliter eller medborgare?

Foto: StJohn. / Mostphotos
Av Björn Östbring | 6 april 2016
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 16 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Flyktingkrisen blottade stora skillnader i synen på det svenska samhället och statens roll.
  • Välfärdsstatens ideal står mot kosmopolitiska idéer.
  • Vi tänker oss ofta att en stat definieras av geografiskt territorium. Men vad betyder geografiska gränser egentligen för frågan om medborgarskap? Migration handlar främst om rätten att leva i ett annat samhälle – inte om att röra sig i geografin.
  • Reformen för papperslösas utökade rättigheter i Sverige motiveras med universella värden, men förstärker i själva verket betydelsen av geografi och gränser.

Den eskalerande flyktingkrisen i Sverige hösten 2015 har medfört att politikens verkliga grundfrågor nu diskuteras. Björn Östbring drar skiljelinjen mellan medborgerliga och kosmopolitiska föreställningar – viktiga frågor om vi går en ny folkvandringstid till mötes.

Vågar man hoppas att den kris som eskalerade i Sverige under hösten kan få åtminstone en positiv effekt? Kan den leda till att vi, som medborgare och samhälle, utvecklar något större självkännedom? Att vi får syn på oss själva och kan diskutera grundvalarna för vår politiska gemenskap, dess egenheter och värden? Eller vad vi annars vill förändras till – och hur.

Läs mer Visa mindre