Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Corona är ingen krigföring

På ett svenskt regemente övar personal i att sanera fordon efter att kemiska och biologiska vapen har använts. Foto: Johan Främst/TT.
Av Per Wikström | 22 april 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det är för tidigt att säga om coronaviruset sars-cov-2 modifierats på naturlig väg eller om det skett i ett labb.

Under 1900-talet fanns BC-vapenprogram i bl.a. Sovjetunionen (det största), USA och Storbritannien. Det finns inga tillförlitliga öppna källor om Kina.

Ett ryskt institut som arbetar med vaccin mot covid-19 och som är ett av två institut i världen som WHO godkänt att förvara smittkoppsvirus, var en av hörnstenarna i Sovjets B-vapenprogram.

Japanska attacker mot Kina med bl.a. pestsmittade loppor är de enda kända exemplen på storskalig användning av B-vapen i modern tid.

Bacillus anthracis, som ger mjältbrand, har testats av flera länder. Den postades i fem brev till tidningar och politiker i USA 2001.

Det har förekommit beskyllningar och insinuationer om att covid-19-pandemin är människans verk. Forskaren Per Wikström, FOI, skriver att det är för tidigt att säga om viruset modifierats på naturlig väg eller om det skett i ett labb. Han menar dock att det är ”tämligen långsökt” att någon medvetet modifierat och spridit coronaviruset som ett B-vapen. I denna artikel ger han en tillbakablick på utvecklingen av B-vapen. 

Den republikanske senatorn, Tom Cotton, har antytt att viruset sars-cov-2, som orsakar sjukdomen covid-19, kom från ett högsäkerhetslaboratorium i Wuhan1. Den indiske parlamentsledamoten, Manish Tewari, hävdar att virusutbrottet är en bioterroristhändelse2 och samtidigt anklagar iranska ledare USA för att ha spridit viruset 3,4. Sergey Glazyev, rysk ekonom och medlem av den ryska vetenskapsakademin, hävdar att USA ligger bakom virusutbrottet5. Glazyev menar att det är en B-vapenattack med syfte att bland annat underminera Kinas ekonomi. Just den ryska ledningen och dess propagandakanaler, som Sputnik News och Russia Today, har på ett framgångsrikt sätt sp

Läs mer Visa mindre