Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt, Staffan Dopping, Magnus Thorén eller Henrik Höjer intervjuar en person av betydelse.

Fredagsintervjun1 juli 2022

Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet

Laddar ...
– Givetvis går det att knäcka gängen, och det är problematiskt när det sägs från polishåll att det inte går. Det säger kriminologen Amir Rostami som bland annat har forskat om kriminella gäng. Han konstaterar att tecken på den utveckling som varit har funnits länge. – Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet. Amir Rostami betonar att hårdare straff saknar effekt om inte folk åker fast. Och det finns en paradox: det generella Sverige har en positiv utveckling även när det gäller brott. Men just de allvarliga brotten – skjutvapenbrotten, hur kriminella samarbetar – det har blivit en gigantisk utmaning.

Fler avsnitt

Fredagsintervjun24 november 2023

Man vänjer sig aldrig vid stanken av lik

Laddar ...
Den ukrainafrivillige svenske soldaten Oliver Mets intervjuas av Magnus Thorén. Under anropsnamnet ”Engine” stred han i Internationella legionen i Ukraina. I Fredagsintervjun berättar han om krigets vardag, hur ryssar är att möta i närstrid och om att hitta lager av döda unga män i intagna skyttegravar. Men också om hur hans uppväxt i forna Sovjet bidrog till beslutet att riskera livet för att stoppa Putin.

Fredagsintervjun17 november 2023

Det kommer inte att räcka att vara svensk på pappret

Laddar ...
Efter förra årets valförlust ska Socialdemokraterna omvärdera politiken. ”Sverige behöver en ny samhällsgemenskap inför 2030-talet”, heter det. I ett omfattande grupparbete ska ny politik mejslas fram på nästan varje område. Och det finns starka förväntningar på svåra omprövningar i kontroversiella frågor. Lawen Redar leder en grupp som handlar om hur ett gemensamt språk ska stärka gemenskapen i Sverige.

Fredagsintervjun10 november 2023

Konsensus får mig att känna obehag

Laddar ...
Samhällsdebattören och civilutredaren vid polisen Luay Mohageb intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Alltför många unga lockas av en kriminell livsstil och det svenska integrationsmisslyckandet ligger nu i öppen dag. Luay Mohageb har afrikanska rötter och kan förstå känslan av främlingskap hos många unga med invandrarbakgrund. Men de tillrättalagda förklaringarna till Sveriges problem har han svårt att stå ut med.

Fredagsintervjun3 november 2023

Vi måste öppna ögonen, kriget går inte bra

Laddar ...
Den svenske soldaten ”Helge” som strider i Ukraina intervjuas av Magnus Thorén. Han utbildar soldater, genomför spaningsuppdrag och har också deltagit i strid. I Kvartals Fredagsintervju berättar han för första gången öppet om hur han tycker att kriget går, om riskerna som korruptionen i landet innebär för soldaterna och om varför han anser att det är viktigt för Ukraina att den osminkade historien om kriget diskuteras mer i Väst, trots risken att kritiseras för att på det sättet hjälpa fienden Ryssland.

Fredagsintervjun27 oktober 2023

Mäktiga mobbare som låtsas vara underdogs

Laddar ...
Satirikern och författaren Andrew Doyle intervjuades live under Kvartals höstmiddag av Jörgen Huitfeldt. Han har tagit strid mot woke-aktivisterna med det vapen som de enligt honom hatar mest av allt – humor. Enligt Andrew Doyle har en ny religion skaffat sig enorm makt: Kritisk social rättvisa, eller som det ofta kallas, woke. Där ställs gruppidentitet framför individens frihet. Och de som inte ansluter sig till dogmerna mobbas ut ur den offentliga debatten, säger Andrew Doyle som menar att tankegodset är ett hot mot den liberala demokratin.
Fler avsnitt