Somliga åsikter betraktas av majoriteten i ett samhälle som så självklara att de inte anses behöva debatteras. Denna form av konsensuskultur existerar i alla länder, om än i varierande art och grad.
Konsensuskultur kan även förstås som en process: strävan att inkludera ”alla” i väsentliga diskussioner för att nå största möjliga enighet kring beslut. Mycket tyder på att denna kulturella tendens är starkare i Sverige än på många andra håll i världen.
De båda formerna av konsensuskultur är besläktade. Vår särpräglade syn på diskussion och beslutsfattande bidrar till att bredden av åsikter sannolikt är mindre här än i många andra, jämförbara länder.
Den dubbla betydelsen av konsensuskultur skapar ofta språkförbistring i debatten.
Avvikares rätt att höras är central för demokratin – alla frågor måste tåla att ständigt debatteras. Om en viss värdering aldrig möter motstånd blir den oreflekterad och vanemässig, vilket på sikt kan underminera den.
Får man i Sverige ifrågasätta rätten till abort, förespråka dödsstraff eller restriktiv invandringspolitik? Svaret beror på vem man frågar. Somliga hävdar att vår offentliga debatt är ofri och intolerant. Andra ser sådana påståenden enbart som lömska retoriska vapen. Båda perspektiven är begripliga – men ett samhälle orienterat mot konsensus måste ständigt påminna sig om avvikares rätt att höras, skriver Patrik Lindenfors.
Under julhandeln gick jag förbi organisationen Människorätt för ofödda som stod och demonstrerade på Sergels torg. Framför avskyvärda bilder av sönderklippta foster stod Mats Selander, partiledare för Kristna Värdepartiet. Eftersom jag debatterat mot honom några gånger i min egenskap av styrelseledamot i Humanisterna gick jag fram och önskade god jul.
Prompt kom det fram en mycket upprörd kvinna som frågade: ”Känner du honom – vet du inte vad han står för? Han vill att abort ska vara förbjudet till och med för våldtagna kvinnor!” Självklart visste jag det, det är ju därför vi debatterat. ”Jo”, svarade jag. ”Mats och jag håller inte med varandra om nästan någonting.”
”Sådana åsikter borde inte få framföras”, tyckte kvinnan. Så var hon och jag inte längre på samma sida. Medan hon ansåg att abortmotståndare skulle förhindras att framföra sina åsikter menar jag att yttrandefrihet är ett centralt inslag i en demokrati. Och yttrandefrihet måste förstås värnas just för dem som har obehagliga eller obekväma åsikter – som abortmotståndare, fascister, islamister eller konstnärer som utmanar religiösa tabun (så länge man håller sig inom lagens råmärken). Åsikter som inte ses som stötande behöver inget särskilt skydd.
Att bemöta avvikare
Abort är en fråga som vi i Sverige inte behövt debattera på mycket länge. Det kan verka som om vi en gång för alla kommit fram till rätt svar på frågan – kvinnor har en absolut rätt att bestämma över sin egen reproduktion, fram till den tidpunkt då vi menar att även fostret blivit en skyddsvärd individ. I andra länder, där religionen har större betydelse i politiken, är inställningen den motsatta. Där är fostret tveklöst en skyddsvärd individ – den fick ju en själ vid befruktningen. I dessa länder skulle någon med ”svenska” åsikter betraktas som en farlig extremist.
Det har helt enkelt uppstått ett slags konsensus kring rätten till abort i Sverige (och kring motsatt åsikt i mer religiösa länder). Så självklart är majoritetens ställningstagande i Sverige att vi inte på allvar behövt diskutera det i offentligheten under mycket lång tid – det räcker att markera att man ”självklart” hyser den svenska inställningen till abort. I ett sådant länge kan det kännas svårt och oroande att behöva formulera argument mot någon som Mats Selander.
Yttrandefrihet måste förstås värnas just för dem som har obehagliga eller obekväma åsikter[…] Åsikter som inte ses som stötande behöver inget särskilt skydd.
Frågan aktualiserades nyligen då fallet med den abortvägrande barnmorskan Ellinor Grimmark kom upp i arbetsdomstolen och det visade sig att fallet drivs med hjälp av pengar från en amerikansk högerkristen lobbygrupp som på så sätt försöker påverka svensk abortlagstiftning. Det finns flera osmakliga inslag i denna kampanj mot aborträtten, men mitt syfte här är inte att belysa kampanjen som sådan, utan själva det faktum att Grimmarks åsikt i Sverige betraktas som så märklig att vissa tycker att den knappt behöver bemötas. Har vi verkligen inte klarat av den där diskussionen en gång för alla?
Samma typ av konsensus råder i Sverige kring sådant som dödsstraff, demokrati, barnaga, homosexualitet, religionens roll i politiken och kvinnors rättigheter. Vi håller oss med en uppsättning ”typiska” åsikter i dessa frågor – åsikter som globalt sett är väldigt extrema. Detta till skillnad från exempelvis USA, där samhället är mer kluvet i de här frågorna. I USA är i stället andra åsikter, som till exempel uppslutningen kring nation och militär, mer samstämmiga än i Sverige.
Olika betydelser av konsensus
Detta är ett sätt att beskriva konsensuskultur – att människor tycker lika i en viss uppsättning frågor – ställningstaganden som inte anses behöva debatteras. Konsensus i den bemärkelsen finns förmodligen i alla länder. Frågan är om den är starkare i Sverige än på andra håll. Min gissning är att så är fallet – men för att säkert kunna hävda det skulle man behöva göra någon sorts statistisk undersökning som visade att bredden av åsikter verkligen är mindre här än i andra, jämförbara samhällen.
Konsensuskultur är dock även något annat, mer svårfångat. Det kan illustreras med en enkel googling. Söker man på ”consensus culture Sweden” dyker en mängd sidor upp som handlar om beslutsfattande och företagskultur. I managementbranschen gäller det nämligen för företag att få fungerande styrelseformer, och hur fungerar egentligen svenska arbetsplatser?
Grimmarks åsikt betraktas i Sverige som så märklig att vissa tycker att den knappt behöver bemötas.
I rådgivningslitteraturen haglar beskrivningarna av hur det i Sverige är viktigt med ”förankring” och ”delaktighet”. Medan chefer i många andra länder kan fatta beslut och bara informera sina underlydande om vad som gäller, konsulterar en svensk chef sina medarbetare, diskuterar fram en gemensam riktning och förankrar sina beslut hos medarbetarna, enligt litteraturen.
Det här är dock något extremt luddigt. Kan inte alla företag ha fått det hela om bakfoten?
Det kan de förstås, men det finns en faktor som talar för att beskrivningen är någorlunda korrekt. Kapitalism har nämligen den egenheten att galna verklighetsbeskrivningar leder till förlust av pengar. Således kan stora delar av det politiska USA förneka klimatförändringarna trots vetenskapen, samtidigt som amerikanska försäkringsbolag på ett självklart sätt väger in klimatförändringar i sina kalkyler – något annat vore oansvarigt mot aktieägarna. Om företag som verkade i Sverige inte kände till svensk företagskultur skulle därför en företagsnisch byggd på en mer korrekt bild snabbt vinna mark.
Dessutom är vittnesmålen många, från både utlandssvenskar och invandrare, om att Sverige verkligen är säreget på denna punkt. Här finns en stark idé om den icke-auktoritära arbetsplatsen där kollegor ”pratar ihop sig” inför beslut. Alla ska vara med på båten – som ett team.
Medan chefer i många andra länder kan fatta beslut och bara informera sina underlydande om vad som gäller, ”konsulterar” en svensk chef sina medarbetare[…]
Nu talar vi förstås om generaliteter. Som i alla sammanhang finns gott om variation kring medelvärdet. Samma inkluderande och demokratiska samtalsideal gäller inte överallt. Inte heller är ett uttalat ideal någon garanti för att diskussionsklimatet i en grupp verkligen fungerar demokratiskt. Hierarkier som vi säger oss vilja motverka existerar kanske i det tysta, och konflikträdsla kan ge illusionen av enighet i frågor som i själva verket splittrar oss – vare sig det gäller arbetsplatsen eller den offentliga debatten.
Ändå är det rimligt att tänka sig att vårt särpräglade sätt att tänka kring beslutsfattande faktiskt påverkar vår grad av konsensus. I ett sammanhang där man aktivt söker enighet ökar förstås sannolikheten att man till sist blir ense. När omständigheterna förändras får man återigen prata ihop sig. Sveriges plötsliga omvändelse i flyktingfrågan under år 2015 kan åtminstone delvis förstås i ljuset av denna kulturella egenhet. Först är ”alla” självklart överens om vårt ansvar att ta emot alla människor som flyr. När systemen blir överbelastade pratar man ihop sig igen, med nya faktorer i vågskålarna, och så byter ”alla” med ens åsikt samtidigt – till och med ett så pass ideologiburet parti som Miljöpartiet.
Samma skeende – skilda perspektiv
Utifrån ser det fullkomligt obegripligt ut. Först har alla en åsikt. Några dagar senare tycks alla ha anammat den ståndpunkt som man tidigare kritiserade. Inifrån kan processen upplevas helt annorlunda, med långa diskussioner där sakargument vägts mot varandra innan den nya linjen blivit förankrad och genomdiskuterad – tills en ny form av konsensus uppnåtts.
Den dubbla betydelsen av konsensuskultur skapar lätt språkförbistring i debatten. Människor med starkt avvikande åsikt från majoritetens kan beklaga sig över att alla är överens och diskussionen upphört. Får man inte diskutera begränsningar av aborträtten, dödsstraff eller restriktiv invandringspolitik i det här landet? Begreppen konsensuskultur och åsiktskorridor blir då vapen i händerna på till exempel alt-högern som inte upplever att de får göra sin röst hörd.
Alla ämnen måste tåla att dryftas hela tiden. Vi som har ”typiskt” svenska åsikter får helt enkelt stå ut med att försvara dem, om och om igen.
Människor som varit med i processen att komma fram till en ny ståndpunkt står inför detta påstående ofta helt frågande – ”Vi har ju redan pratat om det här!” För den som diskuterat en fråga länge och ingående med likasinnade blir konsensuskultur då ett begrepp som används av andra, för att illustrera en ”åsiktskorridor” som inte nödvändigtvis existerar.
Båda beskrivningarna är således korrekta. Samma skeende kan upplevas helt olika beroende på om man själv deltagit i diskussionen eller bara sett den utifrån.
Demokratins livsluft
Som vän av den svenska abortlagstiftningen sympatiserar jag verkligen med åsikten att den diskussionen inte borde behöva föras en gång till – särskilt inte när den initieras av en sponsrad kampanj företrädd av någon som lurat till sig en betald utbildning i utbyte mot ett arbete hon aldrig haft för avsikt att utföra, som i fallet Grimmark. Lika lite som vi borde behöva diskutera dödsstraff, samkönade äktenskap, demokrati, barnaga, religionens roll i politiken eller kvinnors rättigheter.
Men vi lever i en demokrati. Alla ämnen måste tåla att dryftas hela tiden. Vi som har ”typiskt” svenska åsikter får helt enkelt stå ut med att försvara dem, om och om igen.
Det är förmodligen rentav så att demokratin mår bra av detta ständiga ifrågasättande av majoritetsuppfattningen – oavsett hur rimlig och välmotiverad den tycks vara. Om våra åsikter aldrig utmanas riskerar dessa att bli normer i ordets sämsta bemärkelse; åsikter baserade på vana och en vilja att höra till, snarare än på reflektion och rationella avväganden. Glömmer man bort sakskälen till att man hyser en viss åsikt riskerar den att falla ihop vid minsta utmaning.
Värderingar är inget som man oreflekterat bör ta över från sin omgivning. Det är så homofobi och antisemitism kunnat fortleva i hundratals år: som konsensusåsikter. Det är därför en synnerligen dålig idé att försöka tysta människor som verkligen utmanar den svenska normen, till exempel stridbara abortmotståndare som Mats Selander. Inte nödvändigtvis för att deras åsikter behöver få större spridning, utan för att vi andra ska komma ihåg varför vi har våra. Är det något Sverige borde nå konsensus kring är det därför att vi bör undvika konsensus – avvikande röster behöver ges utrymme i offentligheten.
Samstämmighet om faran med samstämmighet borde dock inte vara svår att nå i detta motsägelsefulla land där förbluffande många verka tro att deras individualism inte är en gemensam värdering.
Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
Patrik Lindenfors är docent i ekologi vid Stockholms universitet och författare.
Kvartal använder cookies för att förbättra webbplatsen, mäta trafik samt tillhandahålla personanpassad marknadsföring.
Genom att välja “Tillåt cookies” accepterar du vår användning av cookies och samtycker till att denna information kan komma att delas med tredje part. Om du väljer ”Acceptera nödvändiga” använder vi endast de cookies som är nödvändiga för webbplatsens funktion. Läs vår cookiepolicy här.
Mediehuset Kvartal AB använder sig av cookies och liknande tekniker för att hålla vår webbplats tillförlitlig och säker, för att mäta trafik och prestanda, tillhandahålla personanpassad annonsering samt för att utveckla och förbättra vår webbplats.
För mer information och för att anpassa dina val kan du klicka på ”Cookieinställningar”. Du kan alltid ändra dina inställningar och dra tillbaka eventuella samtycken genom att klicka på ”Cookieinställningar” längst ned på sidan.
Om du vill veta mer om cookies och varför vi använder dem kan du besöka sidan med vår cookiepolicy när som helst och om du vill ha fördjupad information om hur vi behandlar dina personuppgifter kan du besöka sidan med vår personuppgiftspolicy.
Cookies och liknande tekniker som gör att webbplatsen/appen fungerar säkert och korrekt. Webbplatsen/appen kan inte fungera ordentligt utan dessa. Exempel på nödvändiga cookies/tekniker är sådana som används för att utföra åtgärder som du har begärt, exempelvis inställning av dina personliga preferenser, inloggning eller när du ska fylla i ett formulär. Vi använder även vissa nödvändiga tredjepartsfunktioner som kan innebära behandling av din IP-adress, t ex i samband med att vi bäddar in grafik.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
ARRAffinity
session
ARRaffinity-cookien ställs in av Azure-apptjänsten och låter tjänsten välja rätt instans som har upprättats av en användare för att leverera efterföljande förfrågningar från den användaren.
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Denna cookie, som anges av GDPR Cookie Consent-plugin (cookie-hanteraren), används för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Annons".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
Denna cookie används av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Cookies för analys, prestanda och
utveckling".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
Cookien sätts av GDPR-cookie-samtycke för att registrera användarens samtycke för cookies i kategorin "Funktionella cookies/tekniker".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookies används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Nödvändiga cookies och övriga tekniker".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Övrigt".
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
Denna cookie ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin.Cookien används för att lagra användarens samtycke för cookies i kategorin "Cookies för analys, prestanda och utveckling".
CookieLawInfoConsent
1 year
Registrerar knappstatus för kategorier och status för CCPA (cookie-hanteraren).Det kompletterar primära cookien för denna funktion.
PHPSESSID
session
Denna cookie är inbyggd i PHP-applikationer. Cookien lagrar och identifierar en användares unika sessions-ID för att hantera användarsessioner på webbplatsen. Cookien är en sessionscookie och kommer att raderas när alla webbläsarfönster stängs.
sesamy_kop
1 år 5 veckor
Kaka som används för hålla information om vilka köp som har gjorts. Om inga köp har gjorts är kakan tom.
TiPMix
session
TiPMix-cookien ställs in av Azure för att avgöra vilken webbserver användarna måste dirigeras till.
viewed_cookie_policy
11 months
Cookien ställs in av GDPR Cookie Consent-plugin och används för att lagra om användaren har samtyckt till användningen av cookies eller inte.Den lagrar inga personuppgifter.
x-ms-routing-name
session
Azure ställer in denna cookie för att dirigera produktionstrafik genom att ange produktionsplatsen.
Cookies och tekniker som gör att det går att tillhandahålla utökade funktioner och individuella inställningar på webbplatsen/appen. De kan placeras ut av oss eller av en tredjepartsleverantör vars tjänster vi har lagt till på vår webbplats/app. Om du inte tillåter dessa cookies/tekniker kan det hända att vissa delar av webbplatsen/appen inte fungerar optimalt.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
pll_language
1 year
pll _language-cookien används av Polylang för att komma ihåg det språk som valts av användaren när den återvänder till webbplatsen, och även för att få språkinformationen när den inte är tillgänglig på annat sätt.
sp_landing
1 år 1 månad 4 dagar
sp_landing är inställd av Spotify för att implementera ljudinnehåll från Spotify på webbplatsen och registrerar även information om användarinteraktion relaterad till ljudinnehållet.
sp_t
1 år 1 månad 4 dagar
sp_t-cookien sätts av Spotify för att implementera ljudinnehåll från Spotify på webbplatsen och registrerar även information om användarinteraktion relaterad till ljudinnehållet.
Marknadsföringscookies används för att ge besökarna relevanta annonser och marknadsföringskampanjer. Dessa cookies spårar besökare över webbplatser och samlar in information för att tillhandahålla anpassade annonser.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
_mtruid
1 år 1 månad
Identifieringskaka för Triggerbee. Skapar en session mellan sidvisningar och anslutande sessioner över tid. Du kan läsa mer om vilken data Triggerbee lagrar på deras webbplats (på engelska, svensk maskinöversättning).
fpv_839967
session
Cookie från Triggerbee som håller reda på om detta är den första sidvisningen av ett besök. Lagras endast under sessionen.
fr
3 månader
Facebook ställer in denna cookie för att visa relevanta annonser genom att spåra användarbeteende på webben, på webbplatser med Facebook-pixel eller Facebook-plugin.
test_cookie
15 minuter
doubleclick.net ställer in denna cookie för att avgöra om användarens webbläsare stöder cookies.
triggerbee_widgets_closed_839967
Upp till 1 år
Cookie från Triggerbee som håller reda på alla kampanjer som besökaren har stängt, så att han/hon inte kommer att se dem igen.
triggerbee_widgets_state_839967
session
Cookie från Triggerbee som lagrar kampanjinriktning, t.ex. antalet sidvisningar för den aktuella sessionen och alla kontrollerade målgrupper.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
En cookie som används av YouTube för att mäta bandbredd. Bandbredden i sin tur avgör om användaren får det nya eller gamla spelargränssnittet.
YSC
session
YSC-cookien används av Youtube för att spåra visningar av inbäddade Youtube-videor.
yt-remote-connected-devices
session
YouTube ställer in denna cookie för att lagra användarens videopreferenser med hjälp av inbäddade YouTube-videor.
yt-remote-device-id
YouTube ställer in denna cookie för att lagra användarens videopreferenser med hjälp av inbäddade YouTube-videor.
yt.innertube::nextId
YouTube ställer in denna cookie för att registrera ett unikt ID för att lagra data om vilka videor från YouTube som användaren har sett.
yt.innertube::requests
YouTube ställer in denna cookie för att registrera ett unikt ID för att lagra data om vilka videor från YouTube som användaren har sett.
Cookies och tekniker som används för att visa innehåll från andra medier, och för att möjliggöra vissa funktioner som tillhandahålls av externa samarbetspartners, i s yfte att stärka vårt berättande och vår journalistik. Exempel på detta kan vara innehåll från sociala medier, ljud- eller videospelare. När vi visar innehåll från andra medier och samarbetspartners kan leverantören av det aktuella mediet samla in vissa data om dig, t ex IP-adress, information om din enhet och vilken sida du har besökt, och använda för ändamål som vi inte kontrollerar.
Cookies och tekniker som används för att ta fram statistik över besök på webbplatsen/appen och information om hur webbplatsen/appen används. Med hjälp av denna information kan vi optimera navigering och innehåll, utveckla våra tjänster och förbättra upplevelsen för dig som användare. Vi använder bl.a. realtidsverktyg för att kunna avgöra vilka nyheter som ska publiceras vid vilken tidpunkt. Andra verktyg, t.ex. Google Analytics, används för att följa och analysera läsandet över tid.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
__cfruid
session
Cloudflare ställer in denna cookie för att identifiera pålitlig webbtrafik.
_fbp
3 månader
Facebook ställer in denna cookie för att visa annonser antingen på Facebook eller på en digital plattform som drivs av Facebook-reklam efter att ha besökt webbplatsen.
_ga
2 years
_ga-cookien används av Google Analytics för att beräkna besöks-, sessions- och kampanjdata. Den används också till att hålla koll på webbplatsanvändningen.Cookien lagrar information anonymt och tilldelas ett slumpmässigt genererat nummer för att känna igen unika besökare.
_ga_G3ZE4N19S6
2 years
Denna cookie används av Google Analytics.
_gat_UA-123515409-1
1 minute
En variant av _gat-cookien som används av Google Analytics och Google Tag Manager för att tillåta webbplatsägare att spåra besökarnas beteende och mäta webbplatsens prestanda. Namnets ändelse (UA- ...) innehåller det unika identitetsnumret för kontot eller webbplatsen.
_gid
1 day
_gid-cookien används av Google Analytics och lagrar information om hur besökare använder en webbplats, samtidigt som den används för att skapa en analysrapport över webbplatsens prestanda.En del av de uppgifter som samlas in inkluderar antalet besökare, deras källa och de sidor de besöker anonymt.
CONSENT
2 years
YouTube använder denna cookie för att registrera anonym statistik för inbäddade youtube-videor.
guest_id
1 år 1 månad 4 dagar
Twitter ställer in denna cookie för att identifiera och spåra webbplatsbesökaren. Den registrerar om en användare är inloggad på Twitter-plattformen och samlar in information om annonspreferenser.
guest_id_ads
1 år 1 månad 4 dagar
Twitter ställer in denna cookie för att identifiera och spåra webbplatsbesökare.
guest_id_marketing
1 år 1 månad 4 dagar
Twitter ställer in denna cookie för att identifiera och spåra webbplatsbesökare.
muc_ads
1 år 1 månad 4 dagar
Twitter ställer in denna cookie för att samla in användarbeteende och interaktionsdata för att optimera webbplatsen.
personalization_id
1 år 1 månad 4 dagar
Twitter ställer in denna cookie för att integrera och dela funktioner för sociala medier och även lagra information om hur användaren använder webbplatsen, för spårning och inriktning.