Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Så hanterar islam universum

FOTO: P-M Hedén/TT

Ny forskning om islam visar hur muslimer hanterar nymodigheter och ser på frågor som ufon och eventuellt liv i universum, skriver Leif Stenberg, professor i islamologi.

Av Leif Stenberg | 20 januari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Snabba förändringar – sociala, politiska, kulturella – och en mångfald av kreativa sätt att bemöta och förhålla sig till dem, karakteriserar det vi kallar för den moderna eran. Områden med muslimsk majoritetsbefolkning står inte utanför dessa processer. Redan på 1700-talet tvingades muslimska imperier att reflektera över den legitima maktens utformning och syfte i en alltmer globaliserad värld, och under 1800-talet reflekterade muslimska lärde kring allt från användningen av en syntetisk tandborste till förhållningssätt gentemot nya former av kommunikation som järnväg och telegraf.

I vår samtid ställer exempelvis astrobiologin – studiet av liv i universum – frågor som pockar på islamiska svar.

På senare år har en hel del forskning publicerats som fördjupar vår kunskap om hur samhällets förändring samspelat med tänkande kring islam och religion i allmänhet. Trots tydligheten i forskningen är det nog en vanligt förekommande tanke i Europa att islam varken har eller kan reformeras. Ibland bygger antagandena på okunskap, ibland på en politisk vilja att göra islam till något främmande och annorlunda.

Läs mer Visa mindre