Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Rättshaveristerna som Arbetsförmedlingen inte rådde på

Robert Kristiansson och Mikael Blasiak vägrade acceptera Arbetsförmedlingens brister. Nu har de själva granskat myndigheten som de är inskrivna på i snart fem år. Bilden är ett montage: Privat / Pressbild från Arbetsförmedlingen

Nästan 200 000 långtidsarbetslösa. Två av dem vägrade för snart fem år sedan att acceptera Arbetsförmedlingens agerande. Vad händer när man ifrågasätter samma system som ska hjälpa en? Kvartals Johan Svensson berättar den pågående historien om två män som genom sin egen situation blottlägger hur märkligt en myndighet kan tyckas arbeta.

Av Johan Svensson | 16 december 2021
Johan Svensson är  journaliststudent vid JMK i Stockholm.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 9 minSkärmläsarvänlig
I korthet

I Sverige är nästan 200 000 långtidsarbetslösa. Många beskriver hopplösheten de känner som inskrivna i ett system de har tappat tilltron till.

När bara två personer omsätter hopplösheten i aktion och motsätter sig felaktigheterna som de upplever att de har blivit utsatta för, visar det sig hur märkligt en myndighet kan tyckas arbeta. Från att vara arbetssökande, nära att ha ett jobb och månadslön, behöver inte steget vara så långt till att vara fast i Arbetsförmedlingens förvaring – i flera år. Nedan följer en tragikomisk berättelse om två män, som säger något om myndigheten i stort.

Robert

Det är oktober 2016 och svetsaren Robert Kristiansson blir nekad till utbildningsföretaget Lernias svetsutbildning i Halmstad. Det är mindre än ett år sedan han själv var lärare på just den utbildningen och utfärdade diplom till nyblivna svetsare. Efter en viss tid utan svetsarbete behöver ens svetslicenser förnyas och han söker sig tillbaka till platsen där han själv utfärdade licenser. Men nekas alltså en plats.

Robert lämnar in ett klagomål till Arbetsförmedlingen som har upphandlat utbildningen och anvisat honom till den. Enligt avtal ska det krävas undantag för att Lernia ska kunna avvisa någon från en utbildning. Det Robert inte känner till då är att han även efter att han slutade har stått kvar som kursansvarig på utbildningen. Så allt tyder på att han söker till en utbildning där han på pappret är lärare.

Läs mer Visa mindre