Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika

Pandemin och ”den tappade röda tråden”

Illustration: Hans von Corswant.

I dessa dagar när coronarestriktioner faller som dominobrickor runt om i Europa inför Österrike vaccinplikt. Men politikerna i Wien kan ha spänt bågen alltför hårt och tycks ha tappat den röda tråden, skriver Elisabeth Precht.

Av Elisabeth Precht | 6 februari 2022
Elisabeth Precht är journalist och vikarierande redaktör på Kvartal.
Stöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Den österrikiska vaccinplikten införs för alla över 18 år. Undantagna är de som av medicinska skäl inte kan vaccineras, gravida samt personer som haft covid-19 under det senaste halvåret. Första kontrolltillfället blir den 15 mars. Innan dess sänds ett brev till samtliga hushåll som förklarar skyldigheten att vaccineras mot covid-19. Den som inte är vaccinerad kan få böta upp till cirka 36 000 kronor. Vaccinkontrollerna kommer främst att ske inom ramen för polisens trafikkontroller.

Österrikarna har efter den första valhänta hanteringen av corona i skidorten Ischgl fått vänja sig vid hårda restriktioner. Jag som vistats i både Sverige och Österrike under de senaste två åren har känt mig trygg i den alpby där vi bor. Här slapp vi ju Folkhälsomyndighetens nonchalans – som när sportlovsfirande svenskar kom hem från Alperna i februari 2020 och inte ansågs behöva hälsoscreening.

Mask och tester

Masker har länge varit ett krav i Österrike: i affärer, på restauranger, i skolor och vid offentliga sammankomster. Staten har till och med sänt masker per post hem till äldre. Och jag minns väl ett antal veckor i februari 2021 när vår alpby var i total lockdown. Redan tidigare var hotell, restauranger och kaféer stängda, men nu fick ingen lämna eller komma in till orten utan giltigt negativt test för covid-19. Kontrollen gjordes av polis och militär vid provisoriska vägspärrar. Och så testades befolkningen. Testerna var gratis, bokades via en app och resultatet kom i telefonen cirka 20 minuter efter att testet utförts. Testtider samma dag fanns i princip alltid tillgängliga. Allt var enkelt och smidigt.

Läs mer Visa mindre