Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Ett dramatiskt års bästa tv-dramer

Tv-serien I may destroy, skapad av Michaela Coel - som även spelar huvudrollen. Foto: BBC/HBO

Sällan har sträcktittande varit så välbehövligt som under det senaste året. Med våra egna liv delvis avstannade och försatta i isolering, har vi fått livsluft genom att dyka ner i våra blanka svarta skärmar – som lyckligtvis har dignat av högkvalitativa, och även några verkligt banbrytande, dramaserier. Kvartals vikarierande kulturredaktör Erik Augustin Palm vägleder här till några av pandemiårets televisuella glansnummer.

Av Erik Augustin Palm | 22 februari 2021
Erik Augustin Palm är en tidigare LA-baserad och numera Tokyobaserad kulturjournalist, redaktör och TV-producent.
ProfilLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Är man tv-seriekonnässör – antingen till yrket eller som fritidsintresse – tittar man i vanliga fall på tv-serier med förhöjd observans, och noterar vant troper, berättargrepp, teman och undertexter. Det krävs följaktligen något mycket särpräglat och eminent för att man ska drabbas. Samtidigt tittar man som tv-serienörd sannolikt också mer känslomässigt närvarande än en mer ljummet intresserad publik. Men även denna mittfårans tv-tittare har idag en betydligt högre kräsenhet än någonsin förr i tv-mediets historia, eftersom nutidens tv-serielandskap är så vidsträckt och sprängfyllt av välgjorda berättelser. Vi har alla, från olika utgångspunkter, vant oss vid hög ribba.

Att vi utifrån dessa premisser har genomlevt ett år där dramaserier har varit viktigare än någonsin som livsluft för människan, innebär att alla sorters tittare har bidragit till att skilja agnarna från vetet, samtidigt som vi har haft gott om tid för djupdykningar i våra blanka svarta skärmar. Och vi är rörande många som är eniga om att följande dramaserier är särskilt förtjänta av sträcktittande.

Läs mer Visa mindre