Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur

Den riktiga Mrs. America var inte tråkig

Phyllis Schlafly – HBO-seriens version till vänster och till höger den verkliga. AP/TT Nyhetsbyrån

Phyllis Schlafly gillade aldrig Hollywood, och i den stjärnspäckade nya HBO-serien ”Mrs. America” visar Hollywood att känslorna var ömsesidiga. Producenterna har velat dramatisera historien om hur den till synes ostoppbara feministiska rörelsen försök att införa ett jämställdhetstillägg i USA:s konstitution kapsejsade. Men i strävan efter kontraster och dramatisk effekt missar man både att beskriva vem Phyllis Schlafly var och hur hon till sist besegrade sina motståndare, skriver Simon Westberg.

Av Simon  Westberg | 9 maj 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på texten I korthet Stöd Kvartal
I korthet
  • Artikelförfattaren menar att tv-serien ”Mrs. America” förminskar Phyllis Schlafly som i början av 70-talet var en meriterad konservativ opinionsbildare.
  • Schlafly var en mästare i att trolla och provocera motståndare som politisk metod. Hon var ofta extrem men aldrig tråkig.
  • Hennes feministiska motståndare försökte mobba och förlöjliga Schlafly, men det slog tillbaka mot dem själva.
  • Medan feministrörelsen tog sig själv på stort allvar uppmuntrade Schlafly sina anhängare att spela på könsroller, slå på charmen och jobba med humor.
  • STOP ERA-kampanjen visade att det inte fanns bara en kvinnoopinion.
Serieskaparnas bild av vem Phyllis Schlafly var sammanfattas redan i den allra första scenen. Hon gör entré som en troféhustru endast iförd bikini paraderandes inför tjutande republikanska politiker och donatorer. En kvinna som med påklistrat leende accepterar öppen sexism för lite rampljus och möjlighet att kokettera med människor som har makt. Cate Blanchett sätter Schlaflys ton, klädstil och rörelsemönster – men personen hon porträtterar är någon annan.

Läs mer Visa mindre