Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

SD som MP: Med kulturen som vapen i kampen

Nationalmuseum. Foto: Wikimedia commons/Ankara
Av Ola Wong | 24 augusti 2018
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
SD framställs ofta som en revolt mot ”kulturmarxister”, 68 och svensk kulturpolitisk konsensus. Men när Jimmie Åkesson säger att han vill ställa om det skattefinansierade kulturlivet till att föra fram det svenska kulturarvet, framstår de snarare som en identitetspolitisk skrattspegelbild av Miljöpartiet. Så hur hamnade vi här? frågar sig kulturjournalisten Ola Wong.

”Det finns i själva verket ingenting sådant som konst för konstens skull eller konst som är oberoende av politiken.” står det i Maos lilla röda. Den svenska upplagan gavs ut ett annat politiskt omvälvande år, 1968. Det var en bok som alla kineser och en hel del av de som skulle bli tongivande i svensk kultur och media studerade. I Kina skulle kulturen skapas för arbetare, bönder och soldater. I Sverige kan det heta att den ska integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv, och Kulturrådet ska bedriva normkritik på verksamheter som förmedlar konst och kultur.

Problemet är att det är i totalitära stater som det anses självklart att kulturarbetare och institutioner ska propagera för en överideologi. I en anständig demokrati anses

Läs mer Visa mindre