Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Klassikern: Leoparden

Illustration: André Wong
Av Ola Wong | 13 november 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det känns som om jag har gröt i huvudet, även om jag sedan ett par dagar är feberfri. Sociala medier och nyheter gör mig snabbt trött och irriterad, och jag blir andfådd av att gå uppför trappan. Däremot klarar jag att läsa. Det är kanske inte konstigt att det under coronaåret har blivit en epidemisk spridning av topplistor på böcker. Påtvingad isolering, eller när man som jag ligger hemma med en seg men lätt covid-19-infektion, är bra tillfällen att läsa. Dessa topplistor brukar innehålla titlar som ”Pesten” av Camus eller ”Som pesten” av Hanne-Vibeke Holst. Men handen på hjärtat: vem vill egentligen höra ett ord till om epidemier? Det man vill ha i ett läge som detta är något evigt om det mänskliga tillståndet i en föränderlig värld. Man behöver kort sagt en klassiker, som du helst ännu inte har läst. Under fyra fredagar kommer jag att presentera sådana böcker att upptäcka. Denna vecka 2 handlar det om ”Leoparden”, en bok om en inkompetent och allt mer skuldsatt härskande klass som är värdelös på allt förutom att behålla makten, och inte ens det är de särskilt bra på. Det är också bitterljuv bok om ett svunnet paradis, och om den europeiska erfarenheten. I likhet med krig kommer coronapandemin att bli en vattendelare, där vi kan titta tillbaka på hur världen var med förundran.

Ge oss gärna din egen topplista under ”kommentera” längst ner på sidan, eller varför inte starta en bokcirkel och diskutera böckerna som rekommenderas här. Vi på Kvartal vill höra vad du tänker.

Leoparden

Giuseppe Tomasi di Lampedusas bok Leoparden är mest känd för citatet ”Om vi vill att allting ska förbli som det är, måste allting förändras.” Det brukar användas som en beskrivning för radikal konservatism, som när tidskriften The Economist den 27 juni använde citatet för att visa hur Tyskland nu är berett att göra tidigare otänkbara saker som att poola skulder med Italien och bidra med gigantiska transfereringar till EU:s budget och återhämtningsfond. Allt kan ändras för att de tyska väljarna ska kunna fortsätta med sina rika och trygga liv. Men inte lika många har läst själva boken som citatet kommer ifrån. Det är synd, för det förtjänar den verkligen.

Läs mer Visa mindre