[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Jag minns mitt första tvångsomhändertagande

Ljusmanifestation för den mördade Fadime Sahindal. Texten handlar om ett annat fall av hedersvåld. Foto: Benkt Eurenius/TT

För socialtjänsten kan den lättaste vägen vara att blunda för hedersförtryck. Socionomen och författaren Jeremiah Karlsson skriver om ett fall han själv var inblandad i, där en flicka skickades tillbaka till familjen där hon hade blivit misshandlad.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jeremiah  Karlsson | 23 november 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Jag minns mitt första tvångsomhändertagande.

Det gick ganska illa, ungefär så som jag i mina värsta fantasifördomar hade föreställt mig att det kunde gå. Och när jag tittar i backspegeln förstår jag att det var på grund av denna erfarenhet som jag till slut sa upp mig och slutade som utredande socialsekreterare.

Flickan var 13 år och härstammade från ett minoritetsfolk i Mellanöstern. Pappan var dödad i krig, hon bodde med sin mamma och två bröder – minst – på en liten ort i södra Sverige.

Brödernas roll var att axla pappans roll i familjen. För den bångstyriga flickan innebar det att bli slagen, ja, misshandlad grovt, av den bror som bodde hemma. Han höll fast henne och slog henne med kedjor berättade flickan i polisförhör. Ibland slog han henne när mamman var i samma rum utan att mamman gjorde något för att stoppa våldet. Våldet var i allra högsta grad normaliserat därhemma. Troligen till och med sanktionerat.

Det var oklart hur många i familjenätverket som kontrollerade flickan och hur många som bara spelade ett spel av omtanke om flickan gentemot myndigheterna. Och nu menar jag inte att det inte finns omtanke inom hederskulturer, för det gör det definitivt; jag menar bara att en dragkamp utspelade sig om vilken socialisation som skulle få prägla flickan. Sveriges välfärdsunderstödda socialisation, eller hemlandets familjeorienterade.

Läs mer Visa mindre