Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Kultur |

Förstå varför många röstade på Trump

Familj i Florida som gillar Donald Trump. Foto: Pontus Höök/TT

Svenskar känner motvilja mot att det finns en förklaring, bortom illvilja eller psykisk instabilitet, till att vanligt folk röstat på Donald Trump, skriver professor Mark S Weiner, som själv är demokrat. Han räknar upp tänkbara orsaker och redogör för tankarna bakom att en summering av elektorer och inte det totala antalet röster avgör vem som blir president.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Mark S. Weiner | 18 november 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texter I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Svenskar känner motvilja mot att det finns en förklaring, bortom illvilja eller psykisk instabilitet, till varför vanligt folk röstat på Donald Trump.

Ett betydande antal afroamerikaner och latinos röstade på Trump. En viktig förklaring är förmodligen den starka oron icke-vita män känner för ekonomisk tillväxt och för jobb.

Svenskar är ofta indignerade över att en summering av elektorer snarare än samtliga enskilda röster i landet avgör valet. Systemet är uppbyggt för att balansera mångfalden.

USA:s presidentval styrs av samma princip som EU där unionen bestämmer antalet representanter för varje medlemsstat i parlamentet.

Svenskar förstår inte covid-19:s betydelse i årets val. Ofta sades att USA borde vara mer som Sverige.

Genom att missförstå USA underminerar Sverige kraften i vår historiskt nära.

Som lojal demokrat och stark motståndare till president Trump var det svårt för mig att hantera stressen inför årets amerikanska presidentval – utfallet var och är ju oerhört betydelsefullt. Valrörelsen tog nästan all min kraft. Ändå har det varit nästan lika plågsamt att se alla felaktiga europeiska påståenden om valet, inte minst därför att resultatet – återigen – är så viktigt och påverkar även Europas framtid liksom styrkan i det transatlantiska samarbetet.

Vanligt folk röstade på Trump

Svenskar har inte varit immuna mot dessa missförstånd, som bottnar i den motvilja många svenskar känner inför tanken att det faktiskt finns en förklaring, bortom illvilja eller psykisk instabilitet, till att vanligt folk röstat på Donald Trump. Det vill säga människor som inte, på samma sätt som jag, är tvingade att ägna det mesta av sin tid åt att fundera över politik.

Genast uppstår en känsla av artigt, nordiskt obehag. Min fråga är helt enkelt svår att hantera.

För att testa min hypotes har jag uppmanat svenskar att presentera ”välmenande skäl” till att en person skulle rösta på Trump. Ibland ber jag dem formulera sina svar i första person: ”jag skulle rösta på Donald Trump därför …”

Läs mer Visa mindre