Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Därför plockar inte svenskar jordgubbar

Östeuropeiska jordgubbsplockare i Vinslöv. Skåne. Bilden är från 2015. Rickard Nilsson/TT

Butiken lockar med jordgubbar för 40 kronor asken, men den som söker jobb som jordgubbsplockare kan erbjudas 3 kronor litern i betalning. När matpriserna skenar och arbetslösheten är kvar på höga nivåer kan det vara värt att fundera på sådana samband, skriver Ola Wong.

Av Ola Wong | 17 juni 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Min lokala matbutik har lockpris på jordgubbar, 39,90 kronor förpackningen. Det fick mig att tänka på en bekant som hjälpt en ukrainsk flyktingfamilj att hitta bärplockarjobb via arbetsförmedlingens platsbank. Bolaget erbjöd plockarna 45 kronor för en storlåda jordgubbar. I varje storlåda finns det 15 jordgubbsaskar som var och en rymmer 500 gram, vilket ungefär motsvarar en liter. Det betyder att de tjänar 3 kronor per liter. En plockare beräknas fylla 2–3 storlådor i timmen och då kan de tjäna cirka 1 000 kronor om dagen. Första passet startar vid femtiden på morgonen. Mitt på dagen är det för varmt. Därefter börjar jobbet igen. Själv skulle jag inte klara av en sådan arbetsdag, ännu mindre en hel säsong – som kan sträcka sig in i augusti. Ryggen värker av bara tanken.

Det är ändå sjyssta villkor jämfört med blåbärsjobbet. Den firman ger 15 kronor kilot (!) för orensade blåbär. Man kan räkna med att plocka 40 kilo om dagen, sade inköparen, vilket innebär 600 kronor. Alla som någon gång varit i en myggig blåbärsskog inser vilket jobb det är. Plockarna brukar vara ute från tidig morgon till kväll och får sedan betalt kontant. Då måste de köpa sina egna bärplockarverktyg. Företaget sålde dem för 100 kronor styck, inte ens det bjöd de på. Men jämfört med en dagsersättning från Migrationsverket på 61 kronor är det ju bra.

Läs mer Visa mindre