Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika

Därför får Kvartals långa texter många läsare

Av Ola Wong | 3 november 2019
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Varför har Kvartal så långa texter? Ja, det korta svaret är att folk läser dem. Det långa svaret tar oss tillbaka till London på 1710-talet.

Vi kan väl börja med att konstatera att ingen text blir bättre för att den är lång. Vi på redaktionen tror på budskapet i tidskriften The Economists stilguide: Clarity of writing usually follows clarity of thought. So think what you want to say, then say it as simply as possible. Som Basho skrev haiku:

Damm

Groda

Plopp!

1711. Det var då den litteräre mångsysslaren och parlamentsledamoten Joseph Addisson startade The Spectator och den journalistiska essän såg dagens ljus. Tidskriften och dess följeslagare essän blev redskap för fria intellektuella. Jürgen Habermas utnämnde i ett arbete från 1962 tidskrifterna till viktiga komponenter i den borgerliga offentligheten. Han såg de täta förbindelserna mellan kaffehus, tidskrift och parlament som grundläggande för denna offentlighet under dess etableringsfas. The Spectator och samtida Tatler brukar utnämnas till pionjärarbeten inom en publicistisk tradition som varit av oöverskådlig betydelse för samhällsu

Läs mer Visa mindre