Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Fördjupad protektionism blir katastrof för ekonomin

Det måste ske en global ansats att minska tullar och krångel, både mellan länder och internationellt, skriver Cecilia Malmström. Bilden är från ett möte i Spanien under hennes tid som EU Kommissionär. Foto: Juan Carlos Rojas/TT

Vi har gått från handelskrig till coronakris. Men frågan är om världen efter krisen är redo att lägga gamla konflikter åt sidan och få ekonomin och handeln på fötter igen, skriver Cecilia Malmström. Hon menar att en fördjupning av de transatlantiska motsättningarna samt en stärkt nationalism med stängda gränser och  protektionism vore katastrof för en redan hårt prövad världsekonomi.

Av Cecilia  Malmström | 31 mars 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 8 minSkärmläsarvänlig
I korthet

Coronakrisen föregicks av handelskrig.

Under krisen har EU:s inre marknad tagit rejält med stryk och medlemsländerna har främst sett till sig själva.

Förhoppningsvis blir det ett nytt WTO-ministermöte senare i år för att reformera och uppdatera organisationen.

E-handel och grön handel är givna kandidater för internationella avtal, det borde kunna gå fort för mycket är redan gjort.

Glöm gamla konflikter för att få ekonomi och handel på fötter igen. Transatlantiska konflikter och protektionism vore katastrof för en redan hårt prövad världsekonomi.

Det kan förefalla underligt idag, men det fanns en tid, för inte så länge sedan, då ingen hade hört talas om coronaviruset. Och det kommer att komma en tid efter. Inget blir antagligen sig likt och det är svårt att idag spekulera i konsekvenserna för människors hälsa, beteenden och för ekonomin.

För bara någon månad sedan dominerades världens nyheter snarare av allvarliga handelskonflikter än virus. Även om handelskriget mellan USA och Kina hade tagit en kort paus fanns hoten kvar.

Läs mer Visa mindre