Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

27-årig bartender i Shanghai utmanar Xi Jinping

Stöddemonstration i New York. Foto: David Dee Delgado/TT.

Protesterna har gett en annorlunda bild av dagens kinesiska ungdom, en med uppkäftig humor, mod och smartness. För vad kan man annars säga om elitstudenterna som demonstrerar med ekvationer som slagord?

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 2 december 2022
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
På torsdagen samlades hundratals människor i Shanghai för att försöka få en glimt av fordonet som forslade den avlidne tidigare partiledaren Jiang Zemins kista till flygplatsen för vidare transport till huvudstaden Peking. För generalsekreterare Xi Jinping är den 96-årige Jiangs bortgång en risk att hantera, så att den inte blir en katalysator för ytterligare protester.

Den så kallade ”A4-revolutionen” som jag skrev om tidigare i veckan är på flera nivåer ett stort misslyckande för partiet.

De som protesterar på universiteten är eliten och medelklassens barn. De har vuxit upp under partiets glansdagar av snabb tillväxt och fostrats i Xi Jinpings chauvinistiska och alltmer inåtvända Kina, där barnen fortfarande uppmanas att vara som Lei Feng, bondesoldaten som enligt propagandan önskade att bli en osjälvisk rostfri kugge i det socialistiska statsmaskineriet. Kommunistpartiet tror att man kan betinga människor genom att kontrollera deras miljö och därmed skapa en ny typ av människa. Ungdomarnas tonårstid har tillbringats i en mediavärld av ständigt mer ”positiv energi”, där influerare och kändisar får sprida propaganda i stället för hedonism och vulgariteter.

Läs mer Visa mindre