Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!

Artikelserien ”De osynliga” av Micael Kallin

Skribentintervjun – Micael Kallin

Micael Kallin är journalist och utbildad nationalekonom. Här berättar han om den livssituation han själv hamnade i som gjorde att han började intressera sig för vad som hänt med ersättningarna till de i Sverige som av olika skäl inte arbetar. En researchinsats som så småningom ledde fram till artikelserien ”De Osynliga”. Den består av tre essäer som i tur och ordning går igenom hur klyftorna har ökat, varför de har gjort det och i vilket politiskt och medialt klimat som detta har kunnat ske. 

Lyssna på intervjun här

De osynliga – del 1: Skyddsnätets växande revor

Sverige är det land i OECD där inkomstklyftorna växer snabbast och mest. Frilansjournalisten Micael Kallin tillhörde själv länge den välbeställda medelklassen tills han för tio år sedan oväntat drabbades av en allvarlig sjukdom och plötsligt var i behov av det skyddsnät som han under många år betalat in skatt till. I denna första del berättar Micael Kallin om hur dramatiskt och snabbt klyftorna faktiskt har växt mellan dem som arbetar och de som av olika skäl inte gör det.

Läs artikeln här

De osynliga – del 2: De falska underskotten

I del 2 av Kvartals artikelserie ”De osynliga” granskar journalisten Micael Kallin några vanliga påståenden i debatten: Att det lönar sig för lite att gå från bidrag till arbete och att staten inte har råd att ge högre ersättningar till långtidssjuka och arbetslösa. Han visar att de statliga ersättningarna i själva verket går med stora överskott. Ytterligare visar Michael Kallin också att det – tvärtemot vad många tror – är medel- och överklassen som får tillbaka mest från staten i form av avdrag och bidrag.

Läs artikeln här

De osynliga – del 3: Medelklassens bortvända ryggar

I den tredje och sista artikeln i artikelserien ”De osynliga”, granskar Micael Kallin hur det är möjligt att stora samhällsgrupper halkat efter utan att det har gett ett större avtryck i samhällsdebatten. Fram tonar en bild av att både media och politiker vänt dem i utanförskap – de osynliggjorda – ryggen.

Läs artikeln här